:: hannusiltala.com ::

Etusivu
Foorumi
Henkilökuva
Kirjoituksia
- Valtuustosta
Kuvia
Yhteystiedot
Linkit

 

Eduskuntavaalit on sitten käyty ja äänet laskettu (25.3.2007)

Eduskuntavaalit on sitten käyty ja äänet laskettu. Lähetän tässä liki viikon myöhässä kiitokset kaikkille niille, jotka tukivat minua vaalityössäni ja niille, jotka äänestivät minua vaaleissa. Tulos ei tällä kertaa riittänyt eduskuntaan, mutta 343 ihmistä uskoi ja luotti minuun eikä se ole vähän! Jouduin heti maanantaiaamusta lähtemään työmatkalle pohjoiseen, josta palasin vasta tänä aamuna.

Vaalikampanja onnistui mielestäni omalla tukiryhmälläni hyvin. Suhteellisen pienistä taloudellisista ja henkilöresursseista huolimatta saimme näkyvän, monipuolisen ja oikean kampanjan aikaan Uudellamaalla. Lähtökohta olikin, että en lähde täyte-ehdokkaaksi vaan teen sen minkä pystyn, tämä sama henki oli myös tukiryhmässäni. Ehdokkuus eduskuntavaaleissa oli varsinainen kansankorkeakoulu ja pakotti tsemppaamaan tiedon kartuttamista mitä moninaisimmilla alueilla. Jo kymmenet vaalikoneet ja niihin verrattavat kyselyt vievät aikaa lukemattomia tunteja.

Tämä sama henki oli havaittavissa muidenkin ehdokkaiden ja heidän tukiryhmiensä keskuudessa teidemme kohdatessa Turuilla ja toreilla eri puolilla Uuttamaata. Erityisen kiitoksen haluan osoittaa yhteistyöstä Kari Uotilalle, jonka vaalibussin vanavedessä liikuin transitillani Uudellamaalla. Opin tuntemaan Uotun kiertueen aikana sen verran hyvin ja kuulemaan ja näkemään hänen asiantuntemuksensa eri asioissa, että hänen putoamisensa eduskunnasta oli suuri menetys eduskuntaryhmällemme.

Parasta antia kampanjan aikana oli tutustuminen muihin Vasemmistoliiton ehdokkaisiin Uudellamaalla, joista useimmat ovat omien kuntiensa kokeneita kunnallispolitiikkoja. Keskustelut esimerkiksi Vantaan Kati Tyystjärven, Askolan Tero Aallon, Vihdin Raine Jakan ja Espoon Jukka Karhulan kanssa herättivät paljon ajatuksia. Tästä syntyikin ajatus viritellä valtuustoryhmien vapaamuotoista yhteistyötä laajemminkin Uudellamaalla.

Emme tukiryhmässämme odottaneet yksilötasolla kuuta nousevaa, vaan jokainen saavutettu ääni oli voitto kotiin ja yhteiseen Vasemmistoliiton "kassaan". Näissä vaaleissa ääniä vain ei kertynyt riittävästi ja menetimme kolmannen paikan Uudellamaalla. Yli 9000 äänen menetys ei ole selitettävissä säillä eikä millään muillakaan epäolennaisuuksilla. Vaikka mieli tekisi, olisi helppo syytellä heikosta menestyksestämme muiden puolueiden menestystä. Syitä on syytä lähteä etsimään harjoittamastamme politiikasta ja sen uskottavuudesta kansan keskuudessa. Palaankin myöhemmissä kirjoituksissani tarkemmin analysoimaan vasemmistoliittolaisen politiikan tilaa.

Henkilökohtaisesti olen siitä tyytyväinen, että sain Järvenpään omista Vasemmistoliiton ehdokkaiden äänistä suurimman osuuden, heti vanhojen julkkisehdokkaiden Anderssonin ja Laakson jälkeen. Kaksinkertaistin äänimääräni Järvenpäässä kunnallisvaaleihin nähden (52/116). Uskon, että tämä on seurasta työstäni Järvenpään valtuustossa. Suurin osa äänistäni tuli kuitenkin muualta Uudeltamaalta, mikä on merkille pantavaa aiempaan tunnettuuteeni nähden koko läänin tasolla.

Vaalit menivät kokonaisuutena työväenpuolueilta penkin alle ja porvaririntama eteni suurin harppauksin. Maahan on tulossa porvarihallitus ja sen myötä odotettavissa Kokoomuksen vastakkainasettelun kieltämisestä huolimatta entistä tiukemmat väännöt työelämässä ja koko yhteiskuntapolitiikassa. Ei tarvita paljon ennustajaeukon lahjoja, kun on pääteltävissä, että valtion yhtiöt ja muu omaisuus joutuu erityisen suurennuslasin alle. Rautatieläisenä näen, että yksi tällainen on kiskoliikenne, joka varmasti joutuu kovien kilpailun avaamisen ja yksityistämisen paineiden alle myös henkilöliikenteen puolella.

Kokoomuksen suuret vaalilupaukset esimerkiksi hoitajien palkkojen reiluista korottamisista, niin hyvä asia kuin se olisikin johtaa, vääjäämättä sellaiseen palkkojen korotusketjureaktioon koko kunnallisella puolella, että se kaatuu kuntien syliin entistä tiukempana taloutena, palvelujen yksityistämisenä ja kilpailuttamisena. Tähän samaan pakettiin, kun pannaan vielä veronalennuslupaukset, niin siinä onkin tekemistä mistä rahat otetaan.

Kunnallisvaalit ovat seuraava kova koitos. Niihin on aikaa vajaat pari vuotta koota rivit kunnon kampanjaan ja asemiemme parantamiseen ja kannatuksemme nostamiseen.

Hannu Siltala
työehtosihteeri
kasvat.kand
Vasemmistoliiton
eduskuntavaaliehdokas 2007
Järvenpää

www.hannusiltala.com