:: hannusiltala.com ::

Etusivu
Foorumi
Henkilökuva
Kirjoituksia
- Valtuustosta
Kuvia
Yhteystiedot
Linkit

 

TRIO-kupla on puhkaistava - valta valtuustoille (17.4.2006)

Pääsiäislomien aikana oli aikaa sulatella mämmin ja suklaamunien lisäksi Keravan, Järvenpään ja Tuusulan kuntajohtajien lanseeraamaa TRIO-esitystä kolmen kunnan palvelutuotantojen yhdistämiseksi. Kaikki muu suli, mutta TRIO ei. Ensin ihmettelin, mistä ihmeestä kuntajohtajat olivat saaneet päähänsä lähteä kehittelemään TRIO-mallia, vaikka se ei alkuperäiseen tehtäväksi antoon kuulunutkaan. Mieleeni tuli entinen koulukaverini, kun hän ei historian kokeessa osannut vastata opettajan tekemiin kysymyksiin, niin hän laati muutaman kysymyksen itse ja vastasi niihin.

No pisteitä ei tullut eikä tule TRIO-esityksestäkään kuntajohtajille, ainakaan minulta. Enää en ihmettele TRIO-esitystä. Luettuani kaikki asiaa koskevat lehtikirjoitukset ja kuunneltuani hevosmiesten tietotoimistoa selvisi, että TRIO tuli pelastamaan kuntajohtajien kasvot isommalta nöyryytykseltä kuntaliitosasiassa.

Minulla on myös esiselvityskäsitteestä toisenlainen kuva. Ei esiselvitysten perusteella normaalisti tehdä "valmiita" esityksiä, joita sitten vielä julkisuudessa markkinoidaan kaikkia medioita hyödyntäen kuin itsestään selvänä, että näin tehdään. Enää ei puutu kuin kolmen kunnan valtuutettujen muodollinen päätös. Tuntuu, että joitain valtuutettuja eri kunnissa viedään kuin pässiä narusta, kun niin nopeasti olivat lehtien palstoilla valmiita ylistämään TRIO-hankkeen erinomaisuutta. Onneksi kriittisestikin suhtautuvia ääniä on laidasta laitaan joukossa.

Esiselvitysraportti kolmen kunnan yhdistämisestä tai itsenäisenä säilymisestä on perusteellinen, mutta siinäkin on toivomisen varaan. Raportin tarkoitushakuisuus kuntaliitosten suuntaan on ilmeinen. Aito kriittisyys jää taka-alalle. Sitä on luettavissa jotain SWOT-analyysien kehikoista, mutta siihen se valtaosin jääkin. TRIO-esitys raportin lopussa töksähtää niukkuudessaan ja aukkoisuudessaan silmille, niin että se herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Minua kiinnostaisi kovasti tietää, mitä mieltä johtavat asiantuntijavirkamiehet ovat oikeasti TRIO:n liittyvistä asioista?

Järjettömintä, mitä TRIO-malli toisi tullessaan, olisi uusien byrokratiaa lisäävien ja demokratiaa kaventavien hallintoportaiden lisääntyminen. TRIO-mallissa esitetään valittavaksi valtuuskunta ja johtokuntia eri toimialoille, jotka sitten vastaisivat suurimmasta osasta kuntien palveluiden hankkimisesta. Mihin sitten enää oikeasti tarvitaan lautakuntia ja valtuustojenkin rooli kaventunee pahimmillaan pariin muodolliseen juhlaistuntoon vuodessa. Näin ainakin ajattelen, koska mitään oikeita vastauksia ei esiselvitys sisältöihin anna.

Jos TRIO etenee valtuustoissa, on tarkoituksena pestata selvitysmies tekemään tarkempaa selkoa ja esitys TRIO-mallista. Nykyään on muotia demokraattisen yhdessä pohdiskelun sijaan turvautua yhden miehen komitehoihin ja selvitysmiehiin. Strategioidenkin teko jätetään usein virkamiehille. Valtuustojen tehtäväksi jää sitten korjailla joitain sanamuotoja teksteissä. Näin pääsiäisenä tätä juttua kirjoittaessa voi kysyä, missä on valtuustojen poliittinen muna ottaa valta omiin käsiin jo asioiden valmisteluvaiheessa? Hyvä ja halpa malli tähän on valtuustoryhmien välinen yhteistyö ulkopuolella virallisten kokousten.

En ole näillä tiedoilla, mitä TRIO:sta on tuotu julki, valmis puoltamaan hanketta. Olen aidosti itsenäisen Järvenpään kannalla niin kuin olen vaalilupauksissanikin luvannut. Yhteistyötä eri kuntien kanssa on tarpeen kehittää ja sen voi tehdä nykyiseltäkin pohjalta Kuumakuntien yhteisinä hankkeina. On perin ihmeellistä, että uutta kolmen kunnan mallia pitäisi väkisin rustata vaikka ei ole kunnolla edes kokemuksia Kuumayhteistyöstäkään.

Hannu Siltala
kaupunginvaltuutettu
Vasemmistoryhmän puheenjohtaja
Järvenpää

www.hannusiltala.com