:: hannusiltala.com ::

Etusivu
Foorumi
Henkilökuva
Kirjoituksia
- Valtuustosta
Kuvia
Yhteystiedot
Linkit

 

Ammatillisen koulutusjärjestelmän uudistaminen on käynnistettävä (27.1.2007)

Opetusministeriön kansliapäällikkö Harri Skog peräänkuuluttaa Helsingin Sanomien verkkosivuilla 21.1 kattavaa koulutuksen ja työvoiman omavaraisuutta sekä koulutusjärjestelmän rukkaamista. Olen samaa mieltä Skogin kanssa siitä, että meidän ongelmia ei ratkaista, ainakaan huippuosaajien osalta, maahanmuuttopolitiikalla. Se on varma, että maahanmuuttajia tulee ja niitä tarvitaan, mutta heidätkin pitää kouluttaa ammatteihin. Suomalainen koulutusjärjestelmä vaatii todellakin perusteellista uudistamista, siihen ei kuitenkaan ihan pieni rukkaaminen riitä. Jo nyt ammatillisella puolella on roppakaupalla puutteita, joista kaikista ei kerrota edes julkisuudessa. Monin paikoin ammatillisilla oppilaitoksilla ei ole riittävää yhteistyötä paikallisen elinkeinoelämän kanssa. Oppilaitoksissa ei tunnisteta tai ei haluta ymmärtää yritysten tarpeita.

Ammatillisen koulutuksen ohjelmat ovat liian jäykkiä uudistuakseen riittävän nopeasti niin, että niistä saataisiin ulos työnantajille kelvollista väkeä. Muistan omalta ammattikouluajaltani puhelinasentajalinjalta, että meitä koulutettiin 1970-luvun puolessa välissä menneen maailman huippuasentajiksi. Releitä väännettiin ja säädeltiin vaikka ovella kolkuttivat jo ensimmäiset puolijohdetekniikan keskuslaitteet. Minkäänlaista ymmärrystä tulevasta ei iät ajat opettajina toimineella opetushenkilökunnalla ollut.

Ajat eivät ole tainneet paljon muuttua ammatillisissa oppilaitoksissa. Eikö voitaisi luoda ammatillista koulutusjärjestelmää, jossa pikemminkin oltaisiin pari askelta edellä muutaman vuoden jäljessä. Minusta yksi vastaus on tähän ammatillisten koulutusohjelmien ja tutkintojen joustava uudistaminen vaikka lyhyelläkin ajalla tinkimättä kuitenkaan nuorisoasteen koulutuksen muista jatko-opintomahdollisuudet ja yhteiskunnallisia valmiuksia kasvattavista osuuksista.

Skog peräänkuuluttaa tulevaisuuteen katsomista. Sitä ennen pitää tehdä perusteellinen analyysi nykykoulutusjärjestelmämme tilasta. Tämä työ pitäisi käynnistää pian ja tehdä se vaikka tiedossa olisi kuinka paljon yllättäviä luurankoja kaapeissa. Pohjana voisi olla puolueeton selvitys, jota käsiteltäisiin eri osapuolten yhteisissä tulevaisuustyöryhmissä ja seminaareissa. Tällä voitaisiin välttää perinteisen työryhmätyöskentelyn ongelmat ja loputtomat kompromissit, joissa asioissa ei päästä eteenpäin, kun kaikki osapuolet varjelevat mustasukkaisesti reviireitään. Tämän työn perusteella tehtäisiin tarvittavat päätökset ammatillisen koulutusjärjestelmän ja tutkintojen käytännön uudistustyöstä.


Hannu Siltala
kaupunginvaltuutettu
työehtosihteeri, kasvat.kand
kansanedustajaehdokas (vas)
Järvenpää

www.hannusiltala.com